فونت در سایت، گرافیک و چاپ

صفحه اصلی » گرافیک » فونت در سایت، گرافیک و چاپ


زمان مطالعه: 7 دقیقه

فونت فارسی

فونت فارسی چه در سایت و چه در تبلیغات چاپی همیشه یکی از مسایل مهم و بحث‌برانگیز بین طراحان بوده است.

وقتی یک کاربر، صفحه سایتی را باز می‌کند، یک بروشور تبلیغاتی را به دست می‌گیرد و یا زیرنویس یک فیلم را می‌خواند؛ یکی از اولین المان‌هایی که با آن مواجه می‌شود فونت آن کار است.

عدم استفاده از یک فونت فارسی مناسب باعث می‌شود کاربر زودتر از زمانی که باید، از خواندن متن خسته شود.

یک فونت فارسی مناسب می‌تواند به غنای طراحی ما کمک قابل توجهی کند.

فونت فارسی و دنیای سایت

در CMSهای طراحی سایت (وردپرس، جوملا و…) فونت فارسی مناسبی به صورت پیش‌فرض وجود ندارد. حتی در بعضی از پلتفرم‌ها مثل لینکدین، فارسی نوشتن اگر همراه با یک کلمه‌ی انگلیسی باشد دچار اشکال در نمایش می‌شود.

در صورتی که ما فونت مناسبی را برای سایتمان انتخاب نکنیم، مرورگرها به طور پیش‌فرض معمولاً از فونت تاهوما استفاده می‌کنند.

فونت تاهوما بین فونت‌های خارجی بهترین پشتیبانی از زبان فارسی را دارد.

تا قبل از css3 امکان تغییر فونت سایت وجود نداشت و وب‌فارسی درگیر فونت نازیبای تاهوما بود.

بعد از معرفی css3، توسعه‌دهندگان ایرانی توانستند فونت مد نظر خود را به سایت‌هایشان اضافه کنند. این کار در وردپرس توسط پلاگین‌ها به سادگی امکان‌پذیر است.

در ابتدای کار فونت بی‌یکان بیشترین استفاده در وب فارسی را داشت. این فونت به علت خوانایی زیاد خود به شدت مورد استفاده قرار گرفت. این فونت تا سال‌های طولانی و متمادی یکه‌تاز فونت فارسی در وب ایران بود.

افزونه فونت کروم

اگر از مرورگر گوگل کروم استفاده می‌کنید، پیشنهاد می‌کنیم این اکستنشن را نصب کنید.

به کمک این اکستنشن کاربردی مرورگر گوگل‌کروم می‌توانید فونت مورد استفاده‌ی سایتی که در حال مشاهده‌اش هستید را ببینید. همچنین اطلاعاتی در مورد وزن استفاده شده در سایت را نیز می‌توانید بررسی کنید.

اگر به مبحث فونت در سایت‌ها علاقه‌مند هستید، توصیه می‌کنیم عبارت Font را در مخزن اکستنشن‌های کروم و ادآن‌های فایرفاکس جستجو کنید. به نتایج جالبی می‌رسید.

فونت ایران‌سنس

بعد از آن آقای مسلم ابراهیمی فونتی به نام ایران‌سنس را طراحی و در سایت فونت‌ایران عرضه کرد.

این طراح مدعی شد که فونتش از فونت یکان فارسی خواناتر است.

این فونت با چندین به‌روزرسانی که برای آن ارایه شد، توانست به عنوان یکی از پرکاربردترین فونت‌های وب فارسی شناخته شود.

بدون شک این فونت یکی از پراستفاده‌ترین و خواناترین فونت‌های وب فارسی است. یکی از نقاط قوت این فونت، ارایه‌ی آن در ۵ وزن مختلف (خیلی نازک، نازک، معمولی، ضخیم و خیلی ضخیم) است که هر کدام جذابیت و مصرف خاص خود را دارد. این فونت یک فونت تجاری است و باید آن را از سایت فونت‌ایران خریداری کنید.

کافه بازار، آپارات، دیجی‌کالا، اسنپ و صدها سایت و اپلیکیشن برتر ایرانی در سایت خود از فونت فارسی ایران‌سنس استفاده می‌کنند.

فونت ایران‌سنس

نمونه فونت ایران‌سنس

 

این فونت، یک فونت تجاری است و شما بسته به نوع استفاده‌ی خود از این فونت باید لایسنس (اجازه نامه) آن را خریداری کنید. ارزان‌ترین لایسنس در حال حاضر ۳۸ هزار تومان و گران‌ترین آن در حال حاضر ۱ میلیون تومان قیمت دارد. البته بسیاری از کاربران و نیز بسیاری از طراحان فونت به قیمت‌گذاری این فونت معترض بوده و معتقدند که این فونت، گران است.

توضیحات بیشتر را اینجا بخوانید. بعد از خرید، چند فایل پی‌دی‌اف راهنما نیز دریافت می‌کنید. در صورتی که فونت را خریدید، نسبت به مطالعه‌ی آن‌ها نیز حتماً اقدام کنید.

فونت ایران سنس

فونت ایران‌شارپ

این فونت نیز یک فونت تجاری بوده که توسط فونت‌ایران عرضه شده است. این فونت برای استفاده در صنعت چاپ تولید شده است. حروف‌چین‌ها و صفحه‌بندها حدود ۵۰ سال است که از فونت‌های زر، نازنین، میترا، لوتوس و بدر استفاده می‌کنند. این فونت جایگزین بهتر و مناسبی برای این فونت‌های قدیمی است. توضیحات بیشتر را اینجا بخوانید.

فونت ایران‌شارپ

نمونه فونت ایران‌شارپ

 

در این فونت برای نخستین بار در فونت فارسی طراحان می‌توانند هماهنگی ۱۰۰٪ وزن‌ها را تجربه کنند. بدین صورت که با تغییر وزن فونت، حروف و پاراگراف‌ها حتی یک پیکسل هم از جای خود حرکت نمی‌کنند و طراح می‌تواند بدون نگرانی از بابت جابجایی صفحه‌بندی خود، وزن فونت را کم یا زیاد کند.

پیشنهاد می‌کنیم فونت ایران شارپ را در مقایسه با فونت‌های مشابه ببینید و قضاوت کنید کدام فونت‌خواناتر است و در پاراگراف انسجام بیشتری دارد:

فونت فارسی ایران شارپ

 

فونت فارسی ایران‌شارپ

فونت ایران‌یکان

این فونت برای پایه‌ی فونت معروف BYekan طراحی شده است. به نسبت فونت بی‌یکان، فونت ایران‌یکان خوانایی بیشتری دارد. طراح این فونت، استفاده از این فونت را برای وب و تبلیغات چاپی و بیلبوردی توصیه کرده است. فونت ایران‌یکان دارای ۸ وزن است. تنوع زیاد وزن‌ها به طراح این امکان را می‌دهد تا نزدیک‌ترین ضخامت به ایده‌آل خود را به راحتی انتخاب کند. توضیحات بیشتر در مورد این فونت تجاری را اینجا بخوانید.

فونت ایران‌یکان

نمونه فونت ایران‌یکان

 

این فونت فارسی نسبت به فونت ایران‌سنس شخصیتی جدی‌تر و ساختاری هندسی‌تر دارد و تا حدودی بزرگتر دیده می‌شود.

فونت فارسی ایران‌یکان پس از ایران‌سنس پراستفاده‌ترین فونت فارسی در طراحی وب و اپلیکیشن است. بسیاری از برندها و شرکت‌های بزرگ مانند دیجی‌کالا، شیپور، تپسی و… سایت یا اپلیکیشن خود را با این فونت طراحی کرده‌اند.

فونت‌های صابر راستی‌کردار

آقای صابر راستی‌کردار یکی از طراحان بی‌ادعا؛ اما قدرتمند است. ایشان مجموعه‌ای از فونت‌های استاندارد، خوانا و زیبای فارسی را طراحی کرده‌اند و به رایگان در اختیار عموم کاربران گذاشته‌اند. مجموعه‌ی فونت‌های ایشان با نام‌های صمیم، تنها، شبنم، گندم، پرستو، ساحل، وزیر، وزیر کد و دیروز را می‌توانید از اینجا دانلود و استفاده کنید. در این لینک نیز می‌توانید پیش‌نمایشی از این فونت‌ها را ببینید.

فونت فارسی صابر راست‌کردار

نمونه فونت‌های فارسی صابر راستی‌کردار

 

این فونت‌ها همگی رایگان بوده و برای استفاده از آن‌ها نیاز به هیچ لایسنس یا اجازه‌نامه‌ای ندارید. برای دانلود، اینجا کلیک کنید.

فونت‌های فارسی سری A

فونت‌های فارسی سری A به نسبت فونت‌های فارسی سری B کمتر شناخته شده‌اند.

این فونت‌ها غالباً ظاهر گرافیکی خاصی دارند و معمولاً برای کلیت یک متن استفاده نمی‌شوند.

از فونت‌های فارسی سری A بیشتر برای پوسترها، کارهای گرافیکی، اسلایدهای سایت، عکس‌نوشته‌های سایت و نظایر این‌ها استفاده می‌شود.

پیشنهاد می‌کنیم یک بار برای بررسی تک‌تک فونت‌های خاص این مجموعه وقت بگذارید.

نکته: در این مجموعه فونت، فونتی به نام A Farhood وجود دارد که فاقد حروف انگلیسی است.
اگر شما یک متن انگلیسی تایپ کنید (یعنی زبان سیستم عاملتان روی ENG باشد و شما تایپ کنید) چیزی در صفحه خود نمی‌بینید.

فونت فارسی سری a

نمونه فونت‌های فارسی سری A

فونت‌های کردی، افسانه، دستنویس، فرهود، مولا، نبی، نیریزی، رز، علی و فتنه معروف‌ترین فونت‌های این خانواده هستند.

دانلود فونت‌های فارسی سری A

فونت‌های فارسی سری B

فونت‌های فارسی سری B را اکثر کاربران فارسی زبان می‌شناسند.

این فونت‌ها معروف‌ترین فونت‌های فارسی هستند.

نام این فونت‌ها در لیست فونت‌های برنامه‌ها (مثلا فتوشاپ) با حرف B شروع می‌شود. البته این مسأله در مورد فونت‌های سری A صادق نیست. به این شکل که نام بعضی از فونت‌ها با حرف A و بعضی دیگر از فونت‌ها با حرف اول نام خود فونت شروع می‌شود. از این حیث پیدا کردن فونت‌های سری B در لیست فونت‌ها راحت‌تر است. برای بررسی فونت‌های سری A باید به پوشه‌ی فونت‌ها مراجعه و نام فونت‌ها را از آن‌جا چک کرد.

فونت فارسی B

نمونه فونت‌های فارسی سری B

 

این فونت‌ها برای استفاده در متون چاپی و متن‌های سایت به کار می‌روند. برخلاف فونت‌های سری A این فونت‌ها کمتر در کارهای گرافیکی استفاده می‌شوند.

دانلود فونت‌های فارسی سری B

فونت‌های فارسی سری Bonus

فونت‌های فارسی سری Bonus کمتر بین کاربران شناخته شده‌است.

این فونت‌ها برای استفاده در کارهای گرافیکی مناسب‌تر هستند. البته در این مجموعه فونت، فونت‌های مناسب متن نیز وجود دارد.

فونت فارسی bonus

نمونه فونت‌های فارسی bonus

پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به تک‌تک فونت‌های این مجموعه داشته باشید.

دانلود فونت‌های سری Bonus

فونت‌های فارسی دارا

فونت‌های فارسی دارا توسط طراحی به نام آقای داریوش مختاری طراحی شده‌اند.

این فونت‌ها کاربرد معمولی و روزمره ندارند و بیشتر برای طراحی کارهای مذهبی استفاده می‌شوند.

فونت فارسی دارا

نمونه فونت‌های فارسی دارا

 

استفاده از این فونت را در پوسترها و بروشورهای مذهبی به شدت توصیه می‌کنیم.

دانلود فونت‌های فارسی سری دارا

فونت‌های فارسی MJ

مجموعه فونت‌های خانواده MJ پس از انتشار به شدت مورد توجه گرافیست‌ها قرار گرفتند. این سری از فونت‌ها به صورت تخصصی برای بروشور، کاتالوگ، تراکت و نظایر این‌ها طراحی شده‌اند. از بعضی از فونت‌های این خانواده برای تایپوگرافی نیز استفاده می‌شود. این فونت‌ها برای متون عادی و روزمره کاربرد خاصی ندارند.

فونت فارسی MJ

نمونه فونت‌های فارسی MJ

 

پیشنهاد می‌کنیم برای ارتباط بیشتر با فونت‌های این خانواده‌ی بزرگ برای بررسی تک‌تک آن‌ها وقت بگذارید.

این فونت‌ها را طراحی به نام آقای مجتبی کیا جمع‌آوری و مناسب با زبان فارسی اصلاحشان کرده‌اند. سپس خودشان نیز ۵ فونت ارزشمند طراحی و به این خانواده اضافه کردند.

دانلود فونت‌های سری MJ

فونت‌های فارسی انتظار

از لحاظ مورد استفاده، فونت انتظار مانند فونت MJ است؛ ولی از لحاظ طراحی گرافیکی کاملاً این ۲ با هم متفاوت هستند.

فونت انتظار یکی از زیباترین فونت‌ها برای طراحی پوستر، کاتالوگ، بروشور، تراکت و… است.

فونت انتظار

نمونه فونت‌های فارسی انتظار

 

نکته قابل توجه این که فونت «انتظار ۵» در فتوشاپ دارای فواصلی بین حروف است که در بعضی کارهای گرافیکی ممکن است توی ذوق بزند. برای برداشتن این فاصله‌ها به قسمت anti aliasing method فتوشاپ مراجعه کرده و آن جا را روی حالت strong تنظیم کنید:

فونت انتظار

 

توجه داشته باشید که فونت‌هایی نظیر فونت MJ و انتظار به این دلیل که برای کارهای گرافیکی طراحی شده‌اند، مناسب برای استفاده در تیترها، عناوین، جمله‌های کوتاه، شعار، نام کتاب روی جلد و نظایر این‌ها می‌باشند.
به عبارتی هر قدر جمله شما کوتاه‌تر باشد، این قسم فونت‌ها از لحاظ گرافیکی زیبایی بیشتری به شما می‌دهند.

در عناوینی که از این فونت استفاده می‌کنید، از حروف الفبا به صورت کشیده استفاده کنید. مثال: «میـــــــــثم عربـــــــــی»

این فونت‌ها توسط «مرکز جمع‌آوری و نشر پیشنهادات فرهنگی» طراحی و منتشر شده‌اند.

دانلود فونت‌های فارسی انتظار

فونت فارسی دست‌نویس

این فونت جزو فونت‌های سری A است. اما به خاطر اهمیت آن این فونت را جداگانه نیز بررسی کرده‌ایم.

همان‌طور که از اسم این فونت برمی‌آید، ظاهر گرافیکی این فونت شبیه به دست‌خط یک انسان می‌باشد و مانند سایر فونت‌های ماشینی نیست. در صورتی که می‌خواهید در پروژه گرافیکی خود از طرح دست‌خط انسانی استفاده کنید، این فونت یکی از فونت‌های زیبا برای این کار است.

فونت دستنویس فارسی

نمونه فونت دست‌نویس

 

در صورتی که علاقه‌مند به استفاده از این فونت هستید، می‌توانید آن را در فونت‌های سری A از همین مقاله آموزشی پیدا کنید.

طراحی به نام خانم حمیده ساعیان نیز یک فونت دست‌نویس طراحی کرده‌اند که از ظرافت و ریزبینی‌های قابل توجهی برخوردار است. این فونت را می‌توانید از اینجا تهیه و پیش‌نمایش‌های آن را نیز ببینید.

فونت فارسی خودکار

فونت خودکار را نیز باید در زمره‌ی فونت‌های دست‌نویس قلمداد کرد.
ظاهر گرافیکی این فونت کاملاً شبیه به دست‌خط انسانی است.
خطی که مشخصاً با خودکار نوشته شده و ریزه‌کاری‌ها و ظرایف یک خودکار هنگام نوشتن در آن مشخص است.

فونت خودکار فارسی

نمونه فونت خودکار

 

این فونت را می‌توانید از لینک زیر دانلود کنید:

دانلود فونت فارسی خودکار

فونت فارسی ایران‌نستعلیق

این فونت توسط دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی کشور و با هدف تقویت حضور خط فارسی در عرصه‌های بین‌المللی و نگارش رایانه‌ای طراحی و ایجاد شده است. طراحی فونت کاملاً مطابق با خوشنویسی نستعلیق ایرانی انجام شده است. این فونت مناسب برای استفاده در طراحی‌هایی است که به نوعی با هویت ملی ایرانی در ارتباطند.

فونت نستعلیق ایران فارسی

نمونه فونت نستعلیق

 

این فونت را می‌توانید از لینک زیر دانلود کنید:

دانلود فونت نستعلیق

فونت فارسی نیریزی

این فونت جزو فونت‌های سری A است. اما به خاطر اهمیت آن این فونت را جداگانه نیز بررسی کرده‌ایم.

این فونت، دومین فونت استاندارد شورای عالی اطلاع‌رسانی کشور است.
فونت نیریزی با عنوان فونت رسم‌الخط ایرانی – اسلامی مشهور شناخته می‌شود.
استفاده از این فونت را در کلیه‌ی کارهای چاپی و خصوصاً در کارهای تایپوگرافی توصیه می‌کنیم.

فونت نیرزی فارسی ثلث

نمونه فونت نیریزی

در صورتی که علاقه‌مند به استفاده از این فونت هستید، می‌توانید آن را در فونت‌های سری A از همین مقاله آموزشی پیدا کنید.

فونت انگلیسی

فونت چه فارسی باشد، چه انگلیسی و چه به هر زبان دیگری، می‌تواند اثر متفاوتی را روی کاربر بگذارد.
برای نمونه، تصویر زیر را ببینید:

تأثیر فونت

زودی

تایپ اعداد به صورت فارسی

تبدیل اعداد به فارسی

آموزش ویدیویی تغییر فونت پیش‌فرض در وردپرس

آموزش ویدیویی استفاده از فونت‌های مختلف و دلخواه در وردپرس

آموزش ویدیویی تغییر فونت پیش‌فرض وردپرس با تغییر در کدهای سایت

مصراع شعر داخل تصاویر، سروده‌ی آقای عباس صادقی زرینی است:

دیروز تمام خانه‌ها پنجره داشت
حتی کپر کوچک ما پنجره داشت
هر پنجره‌ای خنده یک دیوار است
ای کاش که خانه‌ی خدا پنجره داشت

در صورتی که ابهام یا سؤالی دارید، کامنت بذارید و بپرسید. خیلی سریع بهتون جواب میدم و بعد بهتون ایمیل می‌زنم و اطلاع میدم که جواب رو چک کنید.

نظر کاربران در مورد مطلب: «فونت در سایت، گرافیک و چاپ»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به آدرس meysam.arabi@outlook.com ایمیل بزنید. در کمتر از ۴ ساعت پاسخگوی شما خواهیم بود.