خوانایی محتوا و تأثیر آن در سئوی سایت

خوانایی محتوا
صفحه اصلی » سئو » خوانایی محتوا و تأثیر آن در سئوی سایت


زمان مطالعه: 4 دقیقه

خوانایی محتوا و سئو

خوانایی محتوا از جمله مواردیه که نویسندگان سایت‌ها اغلب بهش کم توجهی می‌کنند. توی این مطلب آموزشی میخوام در مورد اهمیت خوانایی محتوا و تأثیری که توی سئوی سایتتون می‌تونه بذاره، صحبت کنم.

این آموزش رو همراه با یک تجربه‌ی شخصی کردم و یک مثال عملی هم زدم.

یه مطلب توی سایت بود که ۷-۶ سال پیش نوشته بودمش. یه بار اتفاقی توجهم بهش جلب شد و به نظرم فوق‌العاده ناخوانا اومد. پاراگراف‌های در هم و یه حجم خطوط ترسناک.

با خودم فکر کردم که عمراً کسی این رو بخونه. هرکس این رو ببینه به نظرش خوندش خیلی خسته‌کننده و حوصله‌سربر بیاد و از خیرش بگذره.

بخش خوانایی محتوا توی پلاگین یوآست سئو رو چک کردم. اونجا هم مطابق انتظارم همه چیز قرمز بود. دست به کار شدم. سعی کردم چراغ خوانایی محتوا رو سبز کنم.

نتیجه به نظرم فوق‌العاده عالی شد. اگه کسی با این مطلب مواجه بشه دیگه به‌نظرش ترسناک و حوصله‌سربر نمیاد.

روی دکمه‌ی زیر کلیک کنید تا قبل و بعد از بهینه‌سازی این مطلب رو در کنار هم توی یک تصویر ببینید.

مشاهده تصویر

کارهای ساده، نتیجه‌ی فوق‌العاده

من کارهای ساده‌ای کردم که بهم نتیجه‌ی فوق‌العاده‌ای دادند. کارهایی که کردم رو براتون می‌نویسم؛ هرچند که بیشترشون رو خود پلاگین یوآست سئو (یا پلاگین‌های مشابه مثل رنک مث) بهتون میگند. ولی چندتایی هم هست که ابتکار خودم بود.

من برای خوانایی محتوا و بهبود سئو توی نوشته‌ی مورد نظرم:

  • جملات رو کوتاه کردم. در واقع جملات طولانی رو با اضافه کردن فعل و نقطه به جملات کوتاه‌تر تقسیم کردم.
  • پاراگراف‌های طولانی به دو، سه و یا حتی چهار پاراگراف کوچیک‌تر تقسیم کردم. دیمی هم این کار رو نکردم. دقیقاً جایی که محتوا بهم اجازه می‌داد، این کار رو کردم. حتی چندجا مجبور شدم ساختار جمله‌بندی رو عوض کنم تا بتونم پاراگرافم رو خورد کنم.
  • دوتا (فقط دوتا) تصویر به متن اضافه کردم.
  • چندتا تیتر اضافه کردم. تیترهایی هم که کارشون بخش‌بندی محتوای تیتر اصلی‌تری بود رو سبز کردم.
  • مثل روزنامه‌ها و مجلات که بخش‌های خاصی رو هایلایت می‌کنند، ۲ قسمت از متن رو با دادن بک‌گراند بهش از متن اصلی متمایز کردم.
  • و در آخر جاهایی که اطلاعات زیادی داشت می‌داد و همین باعث شده بود جملات پیچیده بشه رو از حالت روایی خارج کردم و به صورت بالت لیست درآوردم.

به همین سادگی ظاهر متنم رو دوستانه کردم. زمان‌بر بود، اما سخت نبود. من یه بار وقت گذاشتم؛ اما تا سال‌ها توی سایتم اثرش باقی می‌مونه.

جاستیفای و خوانایی محتوا

یکی از مواردی که به خوانایی محتوا کمک می‌کنه، جاستیفای نبودنه.

بله. درست نوشتم. اشتباه تایپی نیست. جاستیفای خوانایی متن رو کم می‌کنه و تراز نبودن طول خطوط با همدیگه به خوانایی محتوای شما اضافه می‌کنه.

برای اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد می‌کنم که مطلب جاستیفای در وردپرس رو بخونید.

ولی به طور خیلی خلاصه اگه بخوام بگم توی دسکتاپ و تبلت، خطوط طولانی که زیر هم مرتب شدند باعث خسته شدن چشم میشه. چشم موقعیت خط بعدی رو گم می‌کنه و پاراگراف‌ها به نظر طولانی‌تر میاند. توی موبایل اما اتفاق وحشتناک‌تری برای خوانایی می‌افته که اون رو دیگه نمیشه انقدر خلاصه گفت. لینک رو باز کنید و بخونید.

جاستیفای هم از جمله مواردیه که پلاگین‌های سئو توی بخش خوانایی بهش اشاره‌ای نمی‌کنند؛ ولی توی خوانایی شما اثر زیادی داره.

این رو هم در نظر بگیرید که شما از لحاظ ذهنی عادت به جاستیفای متن دارید. پس ممکنه اگه یه متن رو در دو حالت جاستیفای و بدون جاستیفای مقایسه کنید، به نظرتون متن جاستیفای بهتر بیاد. ولی مطمئن باشید اشتباه می‌کنید. این بهتر به نظر اومدن فقط توی نگاه اوله. به هر حال متن جاستیفای مرتب‌تره و این مرتب‌تر بودن احساس شیک بودن رو منتقل می‌کنه. اما موقع خوندن آزاردهنده است.

خوانایی محتوا

آپدیت محتوا

البته من چند خط از محتوای قدیمی رو حذف و چندتا پاراگراف هم بهش اضافه کردم. به هر حال بعد از گذشت این همه سال تجربه‌ام بیشتر شده و تونستم که این محتوا رو غنی‌تر هم بکنم.

این موضوع که مطرح کردم به خوانایی مربوط نیست. در نظر داشته باشید که ما قصد نهایی‌مون از خوانایی محتوا ، رسیدن به سئوی بهتره. یکی از مواردی که به سئوی سایت کمک می‌کنه؛ به روز کردن محتوای قدیمی با اطلاعات جدیده.

پس حالا که دارم خوانایی مطالب قدیمی رو بهبود میدم، حتی‌المقدور مقداری هم اطلاعات بهشون اضافه می‌کنم.

کاهش زمان مطالعه با خوانایی محتوا

اسکرین‌شاتی که ابتدای این نوشته از قبل و بعد از بهینه‌سازی خوانایی محتوا گذاشتم رو دیدید؟

همون‌طور که توضیح دادم من چند پاراگراف هم به نوشته‌ی خودم اضافه کردم، اما اگه به اون اسکرین‌شات دقت کنید؛ می‌بینید که زمان مطالعه‌ی محتوا حدود ۲۵٪ کاهش پیدا کرده.

هم متن بیشتر شده و هم زمان مطالعه کم شده.

وقتی اصول خوانایی محتوا توی یه مطلب رعایت بشه، به طرز چشم‌گیری خوندنش هم سریع‌تر میشه.

در عین این که گفته میشه محتوای طولانی‌تر برای سئو بهتره، اما علاقه‌ی کاربر هم به خوندن چنین مطالبی کم‌تره. پس چی بهتر از این که هم مطلب ما به اندازه‌ی کافی طولانی (بخونید کامل) باشه، هم زمان مطالعه‌ش کمتر از حالت معمولش باشه و نرخ پرش سایت رو کاهش بده؟

توی سناریوی پاراگراف بعد در مورد این نرخ پرش و اثر مخربش کمی توضیح دادم.

تولید محتوای مستمر اما بدون نتیجه‌ی سئو

بارها و بارها شده که افراد از من درخواست جلسه‌ی مشاوره برای سئو سایت داشتند. خودشون معتقد بودند که همه چیز درسته، حتی تولید محتوای منظم هم دارند؛ اما توی سئو نتیجه نمی‌گیرند. این جور مواقع معمولاً (و نه لزوماً) اشکال توی نحوه‌ی تولید محتواست. این اشکالات انواع زیادی دارند که اینجا قصد صحبت در موردشون رو ندارم؛ اما میخوام به یکی از مهم‌ترین‌هاشون اشاره کنم.

خوانایی محتوا یکی از فاکتورهای غیرمستقیم اما مهم برای سئوی سایته.

غیرمستقیم به این معنا که گوگل امتیاز خاصی برای خوانایی محتوا قائل نیست. یعنی صرفاً به خاطر ناخوانیی زیاد یا خوانایی محتوا مطلبی رو در ابتدای نتایج جستجوی خودش نشون نمیده. تأثیر این فاکتور به صورت غیرمستقیمه و البته خیلی هم پررنگ و مؤثره. با یک سناریوی کوچیک براتون بازش می‌کنم:

  1. گوگل به شما بازدیدکننده میده.
  2. کاربر وارد سایتتون میشه که محتوا رو بخونه.
  3. محتوای شما خیلی یونیک و درجه یکه، اما ظاهر ترسناکش باعث میشه کاربر سایت رو ببنده.
  4. نرخ پرش شما میره بالا.
  5. گوگل فکر می‌کنه حتماً این مطلب خوبی نیست که کاربرها تا واردش میشند، صفحه رو می‌بندند.
  6. گوگل دیگه بهتون بازدیدکننده نمیده و گزینه‌های دیگه‌ای رو جایگزین شما می‌کنه.

توی این سناریو به همین سادگی تمام زحمات شما به خاطر عدم رعایت خوانایی محتوا از بین رفت. پیشنهاد می‌کنم با این زاویه‌ی دید مطالبی که تا به حال منتشر کردید رو مجدداً بررسی کنید.

در صورتی که ابهام یا سؤالی دارید، کامنت بذارید و بپرسید. خیلی سریع بهتون جواب میدم و بعد بهتون ایمیل می‌زنم و اطلاع میدم که جواب رو چک کنید.

نظر کاربران در مورد مطلب: «خوانایی محتوا و تأثیر آن در سئوی سایت»

  1. مونا:

    خیلی مفید بود برای من، من همیشه میخواستم جمله ها رو کوتاه کنم و طبق پیشنهادات یوآست جلو برم ولی میگفتم ظاهر متنم از شیک بودنش خارج میشه. ولی الان متوجه شدم که مهم خوانایی محتوام هست. ممنون بابت مطلب مفیدتون

  2. Shiva:

    من خودمم همیشه جاستیفای کردن رو میپسندیدم تا این که متوجه شدم باعث میشه کاربر به خاطر خستگی چشم نتونه مطالب رو به خوبی دنبال کنه.
    اوایل سخت بود برام ولی کم‌کم به جاستیفای نکردن متن‌ها عادت کردم
    جوری که الان خوندن متن جاستیفای شده برام سخته 😅

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به آدرس meysam.arabi@outlook.com ایمیل بزنید. در کمتر از ۴ ساعت پاسخگوی شما خواهیم بود.